Savi

 

Lapsena tuli tongittua jos jonkinmoisen kuraojan pohjalta ihanaa sileää, savea.
Sitä oli ihanaa pyöritellä ja litistellä sormien välissä, yrittää muovailla siitä tarjoiluastioita puumajaan.
Loppuviikosta sainkin kuulla mihin kaikkeen muuhun savesta on kun astioiden valmistukseen.

 

Aloitetaanpa siitä mitä savi on. Vaikkakin se on mineraaleja eli kiveä, on sillä kuitenkin mystinen kyky muuntua ympäristönsä mukaan. Se imee itseensä metalleja ja epäpuhtauksia mutta samalla luovuttaa arvokkaita mineraaleja vaikkapa meidän ihmisten elimistön hyväksi.

 

Eri puolilta maapalloa kerätyt savet ovat väriltään erilaisia, riippuen siitä mitä mineraaleja ne sisältävät. Esim. punaisessa savessa on paljon rautaa. Tällöin myös saven ominaisuudet vaihtelevat. Koulutettu ekokampaaja osaa valita sinulle sopivan savilaadun.
Minä olen tässä nyt puolisen vuotta ollut värjäämättä omaa hiustani hapeteväreillä ja tyvi on todella hyvässä kunnossa. Sinne uskalsi siis laittaa kaikkein tehokkaimmin puhdistavan ja tuuheuttavan vihreän saven. Latvaan valittiin punainen, hieman miedompi savi. Tähän olisi voinut laittaa vielä vähän korjaavampaa valkoista saveakin, mutta haluttiin kokeilla tarttuuko vaalennettuun hiukseen sävyä punaisesta savesta. -Ei tarttunut.

 

Päinvastoin, hius vaaleni ja kirkastui ihanasti!
Hius myös tuntui jämäkältä ja ilmavalta, toisaalta vähän siltä kun olisi laittanut paljon tyvikohottajaa tai kuivashampoota. Niin ihanan kuohkea oli tukka.

 

Ja lopuksi juotiin kuravettä päälle!
Kyllä, luit aivan oikein. Juotuna savi mm. ehkäisee sydänsairauksia, puhdistaa sisäelimiä ja hoitaa vatsa- ja suolistotulehduksia.
Käsi pystyyn kellä EI ole jotain vatsavaivoja tai jopa IBS:ää. Niinpä...
Savi sisältää runsaasti Piitä (Silica) Joka on ehdoton rakennusaine hiuksille, luustolle ja koko elimistölle. Pii virkistää ja vahvistaa vastustuskykyä.
Savella onkin mahtava taito hidastaa keho vanhenemisprosessia ja kiihdyttää ihon uusiutumista.
Se ehkäisee tulehduksia ja on luonnollinen antibiootti.

 

En kuitenkaan suosittele juomaan Vantaanjoen kuravettä. Esim Ruohonjuuri myy Argitalin juotavaa vihreää savea, joka on kaivettu Sisilian auringon alla.